Sola solarium

Nyttigt att sola solarium
Sol är ett av de medfödda behov som människan har. En vacker solbränna signalerar, för många av oss, ofta fräschhet, hälsa, sportighet och framgång. 
Många av oss tycker även att vi ser bättre ut när vi är lite solbrända som gör att vi känner oss fräscha och attraktiva och vi får en naturlig inre säkerhet.

Att sola har också en hel del andra positiva effekter som inte har med fåfänga att göra. 
Det är t.ex. vetenskapligt bevisat att solbad har gynnsamma effekter på ämnesomsättningen, nervsystemet, hjärtat och blodcirkulationen samt på blodet och vår prestationsförmåga. 
Vitamin D3, som är väldigt viktigt för att vi ska må bra, bildas genom solens ultravioletta strålar.
Under den mörka årstiden kan solbad i solarium jämna ut en eventuell brist på vitamin D3 och därmed förebygga rakitis och benskörhet.
Rakitis är en bristsjukdom som främst drabbar barn och som orsakas av för lite D-vitamin.
När du blir solbränd pigmenteras huden och det övre hudskiktet blir lite tjockare. Det är naturens eget sätt att skydda huden mot solljus. 
Huden är vårt största organ och pigmentet, som finns i överhuden alldeles under hornlagret, skyddar oss mot alltför mycket sol. 

Tillgänglighet
Att sola solarium har sina fördelar. En av fördelarna att sola solarium är att du är inte beroende av vädret. 
På vårt solarium i Malmö kan du sola solarium året runt då vi har öppet alla dagar 6:00-22:00 vilket betyder att du kan få en vacker solbränna trots att det regnar ute.
Sola solarium gör att du får en naturlig solbränna över hela kroppen genom en mer kontrollerad solning om man jämför med att sola utomhus. Du får en fin och jämn färg som håller länge och du behöver inte använda smink.
Du kan på ett effektivt sätt förlänga din solbränna från semestern genom att sola i solarium.
Under vintermånaderna, då det är sparsamt med sol, har du nytta av de allmänt positiva hälsoeffekter, t.ex. om du har brist på vitamin D3, genom att sola i solarium.
Att sola i solarium har en väldigt avkopplande och avslappnande effekt. Du kan bara koppla av helt och hållet och bara njuta av en skön solstund i det solarium som du valt att sola i. 
När du solar slappnar du av och stressen försvinner ur kroppen. Du får helt enkelt en ny energi. 

Sola solarium är ett idealiskt sätt att förbereda sig på inför en solsemester. Det är bättre att du förbereder dig för solen på hemmaplan i Sverige än att du lägger dig i stark sol med vintervit hud.
Men det tar lite tid att få ett bra naturligt solskydd. Därför bör du ta det försiktigt så att du inte får solsveda. Om du tar ditt solande stegvis så får du det bästa solskyddet och samtidigt en hållbar solbränna. Du bör räkna med att det tar ca 3-4 veckor att bygga upp ett solskydd som motsvarar skyddsfaktor 4-8.
Extremt ljuskänsliga personer bör inte sola utan att först ha kontaktat en erfaren hudläkare. 

Sola säkert
Genom att sola i moderna solarium (såsom vårt Drop-In Solarium i Malmö), som har hög andel UV-A ljus och liten andel UV-B ljus, kan du undvika att bränna dig.
Men precis som i solen gäller det att inte överdriva med din solariumsolning. Du kan inte påskynda solbrännan genom att sola intensivare. Om du gör det riskerar du att bli bränd. 

Att bli vackert solbrun tar sin tid. Du ska alltid läsa och följa den bruksanvisning som följer med solariet när du köper det. 
Om du är osäker angående hur länge du bör sola i solarium kan du rådfråga personalen, om det finns någon på plats vid det tillfälle du är där för att sola solarium. Du kan även kontakta oss på info@solariummalmo.se med dina frågor.

Den ultravioletta strålningen i solariet är i stort sett likadan som solens. Men solariets UV-B ljus är lite snällare och skonsammare mot huden, eftersom andelen UV-B är lägre än i solen. 

Dessutom vet du att solariet ger samma ljus, samma andel UV-A och UV-B, varje gång du solar. 
Det vet du inte i solen eftersom solens intensitet förändras hela tiden, vilket betyder att när du solar i solarium så är det alltså under mer kontrollerade förhållanden.

För att kunna sola i ett solarium på ett förståndigt sätt bör du veta hur din hud reagerar i solen. Om den blir brun direkt eller om den först blir röd.
Man brukar säga att det finns sex olika hudtyper i hela världen. De fyra första hudtyperna är ljushyade hudtyper och de finns mestadels i Europa. Gränserna mellan de olika hudtyperna är inte skarpa utan de olika typerna går in i varandra.