FAQ

Kan jag sola när jag vill på Västra Hamnens Solarium?
Våra öppettider är 06-22 alla dagar i veckan för att våra kunder ska kunna sola när det passar dem bäst. Solariet är Drop In vilket betyder att ingen tidsbokning behövs heller.

Hur kommer jag in på solariet?
För din säkerhet har vi ett passersystem installerat på Västra Hamnens Solarium. Man behöver vara registrerad medlem för att ha tillträde till solariet. Det är enkelt och smidigt att bli och vara medlem hos oss. Läs mer om det under Passersystem.

Vad kostar det att sola?
Våra minutpriser är 6kr/min samt 5kr/min. Kostnaden för en solsession varierar beroende på vilket solarium du väljer och hur länge du väljer att sola.

Hur betalar jag solningen?
Du kan betala med 10 kr mynt och/eller polletter. I växlaren, som finns på solariet, kan du växla sedlar till polletter. Vår växlare tar emot 20- 100- och 200-kronorssedlar. 1 st pollett är värd 20 kr!
Du kan även betala solning med ditt solkort om du har ett sedan tidigare (som du har skaffat av oss).

Hur solar jag på Västra Hamnens Solarium?
Det är enkelt att sola hos oss. Du väljer ett solarium som passar dig med hjälp av informationen som finns på varje dörr till solariet. Betalning sker med mynt eller/och med polletter eller med ditt VIP-Solkort. Sedan följer du instruktionerna som finns i varje rum för att välja soltid och använda solariets funktioner så som start/stopp knapp, fläktstyrka osv.

Hur ofta byter ni rör?
Vi är ett seriöst drop-in solarium med och byter alltid våra rör långt innan den rekommenderade tiden som är ca 500 timmars användande av varje solarium. Vi använder endast godkända rör. Våra kunder kan känna sig trygga och sola säkert och effektivt.
Nya rör har något högre effekt än rör som har gått tiden ut men effektförlusten är betydligt mindre än vad man allmänt tror.
Andra saker som påverkar effekten på rören är damm och smuts på rör och insida av liggskivorna. Därför rengör vi alltid solariernas insida regelbundet.

Vad bör jag tänka på när jag solar solarium?
  • Precis som när du ska sola utomhus i solen ska du inte använda deodorant, parfym eller kosmetika när du solar solarium.
  • Avlägsna all smink och smuts i ansiktet och på huden för bästa resultat.
  • Äter du någon medicin bör du rådfråga din läkare om du är osäker om det går bra att sola. Vissa mediciner innehåller ämnen som gör att du blir ljuskänslig och i det fallet bör du avstå från att sola ute och i solarium. 
  • Ett annat bra tips är att skrubba huden innan solningen när du duschar, antingen med peelingkräm eller med handduken för att få bort döda hudceller.

Hur ofta ska jag sola?
Vi rekommenderar att man alltid låter huden vila 48 h mellan soltillfällena.
När du uppnått önskad färg på huden kan du sola ca en gång i veckan för att underhålla brunfärgen och ta del av solningens fördelar. Enligt internationella experter kan du sola i solarium 4 till 5 omgångar per år med 10-12 solarietillfällen per omgång. Strålskyddskommittén formulerar sina rekommendationer något försiktigare och begränsar ditt solbadande i sol och solarium till 20 solbad per år. Om du inte har lätt att få solsveda, dvs redan är brun, kan du sola oftare.

Jag ska på fest/evenemang snart. Hur solar jag inför det? 
Det tar lite tid att få igång pigmenteringen om man inte solat på ett tag. Därför bör man inte stressa fram färgen och riskera rodnad.
Vi rekommenderar inte att man solar en längre stund precis dagen innan, utan att man istället besöker solariet lite mer regelbundet innan och bygger en snygg bränna.
Planera din solning inför eventet och sola några fler gånger och kanske kortare sessioner i början och öka sakta soltiden successivt. Använd gärna vår solguide som finns i varje rum som hjälp.

Hur solar jag säkert?
Följ anvisningarna i vårt solarium som berättar hur länge du ska sola beroende på vilken hudtyp du har. En av skillnaderna mellan att sola solarium och sola ute är att du mycket enklare kan kontrollera din soltid i ett solarium. Är du nybörjare ska du sola kortare och sedan öka tiden när huden har vant sig.
Använd alltid sunt förnuft när du solar ute och i solarium. Det är hälsosamt att sola så länge du inte bränner dig eller blir röd.

Hur får jag färgen att hålla bättre och längre efter solning?
Genom att ta väl hand om huden håller brunfärgen längre och bättre. Skrubba gärna huden i duschen innan solningen, med peelingkräm eller handduken. Avlägsna alltid smink innan solning och använd våra solkrämer. Det ger din hud bättre förutsättningar.
Vi säljer högkvalitativa solkrämer från Australian Gold som är anpassade för solarium genom vår hemsida. Dessa krämer fördjupar och förlänger din solbränna, återfuktar och vårdar din hud och ger en accelererande soleffekt.

När ser man fullt resultat av solningen?
Det tar tid för huden att reagera på UV-ljus. När du solar första gången tar det 2-3 dagar innan de nybildade melaninkornen UV-A ljuset och börjar mörkna.

Varför är det svårare att bli brun i ansiktet?
Eftersom ansiktet är utsatt för ljus och sol nästa hela tiden har naturen gett ansiktet ett tjockare hornlager som skyddar mot UV-ljuset. Därför är det något svårare att bli brun där.
Det är även svårare att bli brun på insidan av armarna och på benen eftersom vi har mindre pigment där.

Behöver jag verkligen ögonskydd när jag solar?
Ögonlockens hud är väldigt tunn och känslig därför räcker det inte med att blunda. Det är viktigt att använda ögonskydd när du solar solarium för att skydda dina ögon. Använd ögonskydden som släpper inte igenom UV-ljus, inne i lobbyn hittar du ögonskydd som du kan låna gratis.

Sola solarium, handlar det endast om det yttre?
Absolut inte! Solandet har en rad andra positiva effekter som inte alls har med fåfänga att göra. Det är vetenskapligt bevisat att solbad har gynnsamma effekter på ämnesomsättningen, nervsystemet, hjärtat, blodcirkulationen och på blodet. Det påverkar även vår prestationsförmåga.
Vitamin D3 är viktigt för oss för att vi ska må bra och känna oss friska. Vitamin D3 bildas genom solens ultravioletta strålar och under vinterhalvåret som är den mörkare tiden på året kan solbad i solarium jämna ut eventuell brist på vitaminen.Dessutom är det väldigt skön och avkopplande att sola solarium. Kom in till oss och upplev själv!